What is FASHİON? “Amaç insanları değiştirmek değil, kim olduklarını kıyafetlerle anlatma fırsatı vermek” Dries Van Noten “Şıklık, üzerinizdeki kıyafetten çok, bir kişilik meselesidir.” Jean-Paul Gaultier “Stil ve moda arasındaki fark, kalitedir.” Giorgio Armani.'Moda geçer,STİL kalır.COCO CHANEL. Tasarım;konfor ile lüksü;pratik olan beğenileni dengeleyebilmektir.DONNA KARAN. “Elbise bir kadının vücudunun hatlarını takip etmeli, vücut elbisenin hatlarını değil.” Givenchy. “Tüm dünyada kadınlar benzer bir sebeple giyinir, diğer kadınları rahatsız etmek için.” Elsa Schiaparelli. 'Kötü zevki,zevksizliğe tercih ederim.JOHN GALLİANO.“Rahatlıkla, şıklık arasında bir seçim yapmam gerekse, rahatlıkla şıklığı seçerdim.” Florde APANAS. 'Bir kadına doğru ayakkabıyı verirseniz dünyaları bile fethedebilir.MANRİLYN MONROE.“Moda, sadece tahammül etmesi çok zor bir çeşit çirkinliktir, bu yüzden her 6 ayda bir değiştirmek zorundayız.” Oscar WİLDE. 'MODA silinir gider sadece Stil kalır.COCO CHANEL.“Bir kadının en çıplak hali, en iyi giyindiği halidir.”COCO CHANEL."Sadece çok akıllı kadınlar, sade bir stile sahip olmayı başarabilirler." Stendal.Modadan ayrılmayan bir kadın, kendine aşık olmuş bir kadındır. LA ROCHEFOUCAULD.

30 Ekim 2013 Çarşamba

Patek Philippe

        Patek Philippe 18 Ocak 1831 yilinda Polonya parlamentosunun ülkede ki Rus egemenliğini reddetmesiyle başlıyor.
1828 yılında 16 yaşında Polonya süvari birliğine dahil olan Norbert Patek parlamentonun kararından sonra kendisini Rus askerleri ile girişilen sert mücadelinin bir parçası olarak buluyor.


                                                                     A.Norbert PATEK 
  1831/1832 Ruslar direnisi kirmis ve acimasiz bir katliama baslamisti. Antoni Norbert Patek icin hayatta kalmanin tek yolu kacmakti. Sans eseri Paris'te mülteci olarak kabul edildi ve kisa bir süre Bamberg'te calistiktan sonra son nokta olan Genava'nin yolunu tuttu. Saatciligin merkezine yerlesen Norbert'i bu sanatin büyüsü etkilemis, kisa bir zamanda icine cekmisti.



       Ilk saatleri icin yüksek kaliteli mekanizmalar satin aldi ve kendi süpervisörlügünde kasa dizayn ve üretim islemlerini gerceklestirdi. Ancak tüm bunlar Norbert'i uzun süre mutlu etmeye yetmemisti. 1 Mayis 1939 günü hayatini efsaneye dönüsecek firmanin temelleri Polonyalilasmis bir Cek olan Francois Czapek ile birlikte Geneva'da atildi. Patek,Czapek & Co. Firmanin bir avuc dolusu calisani ve 200 saat/yillik kapasitesi mevcuttu.
1844 yilinda daha bebek nitelendirilebilecek olan firmanin saatleri Paris fuarinda sektörün begenisine sunuldu. Patek bu fuar esnasinda dönemin en özel cep saatlerini (en ince ve kurulma ve ayarlama islemi icin anahtar gerektirmeyen cep saatleri) üreten Jean Adrien Philippe ile tanisti. Bu iki isleminde sadece kurma kolu yardimi ile yapilabiliyor olmasi Patek'in cok ilgisini cekmisti.

Patek, Philippe'e Genf'e gelmesini ve kontraktli olarak üretimin basina gecmesini teklif etmisti. Philippe teklifi kabul etmis ancak, konrakt bitiminde Czapek fikir uyusmazliklarindan dolayi kontrati yenilememisti. Bu Philippe icin yeni bir dönemin baslangici oluyor ve 15 Mayis 1845`te Patek & Co. sirketi kuruluyordu.
Jean Adrian Philippe ve Vincent Gastowskinin ortakliginda kurulan bu sirket Philippe'in ileri görüslü düsünceleri ve özellikle imalatta kullanilan takim ve araclarin dogru secimi ile inanilmaz yüksek verimli bir sirket halini almisti.
Bugüne gelmesinin nedeni olan Norbert Patek'i unutmayan ve bunun herkes tarafindan bilinir olmasini isteyen Philippe markanin ismini 1 Ocak 1951'de Patek Philippe & Co olarak degistirdi. 


       Papa tarafindan onurlandirilmis Norbet Patek 1 Mart 1877'de veda ediyor ve 1890 yilinda Fransa'ya vermiş oldugu hizmetlerden dolayi Legion of Honor madalyasi alan Philippe'te 1894 yilinda son nefesini veriyordu.

      1901 yilinda Patek Philippe & Co 1,6 milyon Frank'lik cirosu ile cok ortakli bir dev olmus ve yeni ismi Ancienne Manufacture d`Horologerie Patek Philippe & Co S.A. olarak degistirilmisti. 1929 yilinda yasanan global kriz esnasinda ciddi sekilde düsen lüks saat satislari ile birlikte firma finans destegine ihtiyac duyacak hale gelmisti. Ilk teklif David LeCoultre'den gelmis olsada firma daha yüksek fiyat veren Charles & Jean Sterne gidiyordu.

      1933 yilinda, daha önce Tavannes Watch Co. Geneva subesinin müdürlügünü yapmis olan Jean Pfister sirketin basina getiriliyordu. Pfister almis oldugu önlemler ve gelistirmis oldugu stratejiler ile sirketi kisa zamanda zor durumdan kurtarip, saglik bir konsepte dönüstürüyor ve yeniden aktif halde olan sirkete yeni müsteriler kazandiriyordu.

1958 yilinda Henri Stern Pfister'den görevi devraldi. 1977 yilinda görevi ogluna devretti. Philippe Stern


        Philippe Stern'in temellerini atmis oldugu ve oglu Thierry Stern'in hayata gecirdigi Patek Philippe kalite damgasi Geneva gibi saat endüstrisinin kalbi ve kabesi olan bir yerde, Patek Philippe markasinin ne kadar güclü oldugunu adeta ispatlayan bir girisimdir. Isin saygi duyulacak tarafi böyle bir girisime hicbir firmanin itiraz etmemis olmasi ve her firmanin bu üstünlüge saygi gösterir sekilde boyun egmesi olmustur.


En pahalı saatler listesindeki Patek Philippe modelleri;

                                              

                                                             2.26 milyon dolar

2.29 million $
                               

                                                              2.7 milyon dolar

                                      2.77 million $ 1942 model Patek Philippe kol saati

                               Patek Philippe marka "Dünya Zamanı" kol saati.2.99 m.$

               

                             18 ayar altın Patek Philippe, Henry Graves Jr.'a ait 2.99 million $

                     

                                                     1954 model   3.1 million $


                                                                   3.6 million $
                                  

                                                               4.1 milyon dolar

                                 5.2 milyon dolar 1989 model Sarı altın Patek Philippe

                                               

                                                 5.7 milyon dolar  18 ayar sarı altın

                                             

                                          11 million dolar Dünyanın en karmaşık saati 



You never really own a patek philippe, you merely look after it for the next generation" (bir patek phillippe asla gerçek anlamda sahip olmazsınız, sadece gelecek nesil için emanet alırsınız) gibi efsane bir reklam sloganını sahiptir.


Patek Philippe saatin ROLYS

Yeni modellerden örnekler;

             Basel 2011:Patek Philippe Perpetual Calender Chronograph
Kasa, beyaz altın, 41mm çapında. Safir kristal cam ve 30 m su geçirmez.
         Eğer bir Patek Philippe sahibi olmak istiyorsanız minimum 9.900 $ -11.000,000$ arasında bir rakamı  gözden çıkarmanız gerekecektir.

Favori modelim referans no 5016 model 
                               

     Ünlü müzayede şirketi Antiquorium, dünyanın en komplike saati olan "Patek Philippe Caliber 89" u 35. kuruluş yıldönümü özel satışında 5.066.000$ gibi dünya rekoru bir fiyatla sattı.Saatte tam 33 komplikasyon var. Saat 126 taşlı, 1728 parçadan oluşuyor ve toplam ağırlığı 1100 gram. Saat Japonyalı Yoshiho Matsuda'nın koleksiyonundan. Yoshiho Matsuda aynı zamanda dünyanın en iyi Ferrari ve Patek Philippe koleksiyonunun sahibi. 



                Bazen saat zamanı gösterme aracından çok öte bir şeydir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder